Sjøvettreglene

Det er lett å glemme seg bort når man er ute på vannet. Man er omringet av et endeløst hav, man har ingen hindringer, ingen verdens ting å tenke på. Man kjenner bølgene under båten, man kjenner den friske brisen i håret. Slik skjer de fleste ulykkene. Folk slapper av uten å tenke på farene som finnes der ute. Man glemmer seg bort for mye, rett og slett. Selvfølgelig er det viktig å slappe av mens man er der ute på sjøen, men ikke gi slipp på alt før du har vurdert sjøvettreglene.

Sikkerhet

Ingenting reduserer risikoen i like høy grad som fokus på sikkerheten. Sikkerhet og trygghet er ett av de sentrale temaene når du tar båtlappen, men det er fort gjort å glemme forskriftene når man er ute på havet. Husk å planlegge, husk å bruke kunnskapen du har fått. Med et par retningslinjer i tankene vil man øke trivselen og slippe uheldige situasjoner.

Utstyr

Husk å ta med deg nødvendig utstyr når du skal ut på sjøen. Det er ekstremt viktig at du holder alt utstyr i orden, og at alt er lett tilgjengelig. Dersom det oppstår en nødssituasjon må du kunne hjelpe både deg selv og andre på kortest mulig tid.

Respekt for været

Uansett hvor bra båt du har, er den ingen match for været. Selv gigantiske transportskip opplever trøbbel fra tid til annen – mange synker hvert eneste år. Du har faktisk valget om å sette ut på sjøen eller ikke, og selv om du kanskje har planlagt turen lenge er det alltid best å kansellere dersom været ikke tillater for komplett sikkerhet. Ha respekt for været og for farvann.

Følg reglene

Sjøveisreglene er der for en grunn, husk å følge dem! Flere bestemmelser er faktisk påbudt og må overholdes til enhver tid, spesielt regler rundt hastighet, vikeplikt og lanterneføring.

Redningsvest

Du har faktisk ikke rett til å sette ut på sjøen uten nødvendig flyteutstyr om bord. Dette er påbudt, og det er utrolig dumstridig å bruke båten uten disse. Ha alltid redningsvester eller flyteplagg tilgjengelig – i verste fall vil du sitte igjen med ansvaret dersom noe uhyrlig skulle skje.

Frisk og klar

Dette er kanskje en av de viktigste reglene der ute. Du må være uthvilt og edru når du klyver om bord i båten. Promillegrensen er 0,8, men vi anbefaler på det sterkeste å ikke komme i nærheten av denne. Det er så lett å glemme seg når man er der ute – man tenker gjerne «hva kan skje?». Men mye kan skje, og når du er langt fra fastlandet er det ytterst liten sjanse til å få hjelp. Du ville ikke kjørt bil etter å ha drukket en flaske vin, og båten utgjør en langt større risiko. Det er faktisk bevist at faren for å drukne er langt høyere når man har drukket – selv om man er langt under promillegrensen.

Hensyn

Dette er sjeldent et problem i Norge, siden nordmenn tradisjonelt sett har vært sosiale mennesker som både respekterer og tar hensyn til hverandre. Sikkerhet, miljø og hygge er noe vi alle må streve etter, og så lenge alle båteiere tar sin del av ansvaret vil hver båttur preges kun av positivitet og kos.

Vi anbefaler at du skriver ut Sjøvettreglene og Sjøveisreglene og henger dem opp i båten. Slik får du en rask påminnelse med jevne mellomrom mens du er ute på sjøen. Ikke vent på at en ulykke skal skje før du tar til deg erfaringen. Lær av andres feil. Altfor mange mennesker blir borte og omkommer ute på havet hvert eneste år – de aller fleste slike ulykker kunne vært unngått dersom man respekterte disse reglene.